Helsefordeler av Chilipepper

Chilipepper er fruktene fra paprikaslekten Capsicum, tilordnet Søtvierfamilien.
Chilipepper har sin distinkte styrke fra et naturlig stoff som heter Capsaicin.

Når Capsaicin inntas, binder det seg til smerte-reseptorene i munnen og halsen og fører til følelse av varme. Når reseptorene blir aktivert sender de signal til hjernen om at en person har inntatt noe varmt.

Hjernen responderer med å gi en brennende følelse samtidig som pulsen økes, og endorfiner frigis.

Scouville skalaen er oppkalt etter Wilbur Scouville, som oppfant metoden for å gradere styrken til chilipepper i 1912. Den orginale metoden involverte å gradvis vanne ut et chiliekstrakt inntil et panel av testere ikke lenger kunne smake styrke. For eksempel vil en habanero chili med en Scouville rating på 300.000 bli vannet ned 300.000 ganger før smaken ikke lenger kan detekteres. Moderne metoder bruker sensitive (ppm) analyser for å fastslå innholdet av Capsaicin, som så igjen kan ganges med 15 for å gi den riktige Scouville graden som oppgis i Scouville Heat Units (SHU).
Her er rangering av noen chilipepper:
800 000 – 3 200 000 Carolina Reaper, Jolokia (GhostPepper), Scorpion
350 000 – 800 000 Chocolatehabanero
100 000 – 350 000 Habanero, Scotchbonnet
10 000 – 100 000 Cayenne pepper
1 – 10 000Jalapeño, chipotle
100 – 1 000 Bananapepper, cubanelle
0 – 100 Bell pepper

Helsefordeler

Chilipepper er veldig sunt. Mange tenker bare på chilipepper som sterke, men de fulle av sunne vitaminer. Røde pepper for eksempel, har en høyere konsentrasjon av vitamin enn gulrot. Grønne chili har to ganger mer vitamin C enn citrus frukter. Oransje chili er gode kilder til leutine og zeaxanthin som hjelper å senke risikoen for aldersrelatert degenerasjon av kroppen. I tillegg til vitamin A og C, innholder også chilipepper vitamin E, B, og thiamine, niasin, riboflavin, flavinoider, kalsium, jern og magnesium.
Chilipepper har tradisjonelt blitt brukt i medisin gjennom hele dens historie.
Et nylig stort studie utført på 23.000 mennesker i Italia viste at den gruppen av mennesker som spiste chilipepper regelmessig (mer enn 4 ganger per uke) fikk sin riskio for å få hjerteinfakt redusert med 40%.  Sjansen for å dø av slag ble mer enn halvert. Konklusjonen fra studiet var at uavhengig av om man fulgte den sunne middelhavsdietten, så ville man oppleve store helsefordeler med jevnlig inntak av chilipepper.
“An interesting fact is that protection from mortality risk was independent of the type of diet people followed,” said study lead author Marialaura Bonaccio, an epidemiologist at the Mediterranean Neurological Institute (Neuromed). “In other words, someone can follow the healthy Mediterranean diet, someone else can eat less healthily, but for all of them chili pepper has a protective effect,”
Licia Iacoviello, director of the department of epidemiology and prevention at Neuromed and a professor at the University of Insubria in Varese, explained that the beneficial properties of chili had been passed down through Italian food culture.

“And now, as already observed in China and in the United States, we know that the various plants of the capsicum species, although consumed in different ways throughout the world, can exert a protective action towards our health,” said Iacoviello.

I et annet studie fra Kina, basert på data samlet inn i perioden 2004-2008, gikk mann igjennom 20.224 mennesker som døde over en 7-års periode. Studiet viste at de som spiste chilipepper 6-7 ganger i uken hadde en 14% lavere riskio for å dø tidlig.